13/07/2020 05:53

Albert Heijn zet falende taalcursisten op straat

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is Albert Heijn heel wat waard. Vier Poolse medewerkers van de supermarktgigant worden ontslagen nadat ze zakken voor een taalcursus. Mag dat? De werknemers vinden van niet en spannen een kort geding aan. De uitspraak is verrassend te noemen. Paralegal Bas van de Pol geeft uitleg.

Ontbindende voorwaarde in arbeidsovereenkomst
Albert Heijn heeft in de arbeidsovereenkomsten van de werknemers een ontbindende voorwaarde opgenomen. Daarin staat dat er bij een onvoldoende beheersing van het Nederlands een taalcursus moet worden gevolgd. Wordt deze cursus niet met succes afgerond, volgt er een tussentijdse opzegging van de arbeidsovereenkomst. Dat is precies wat er bij deze vier werknemers gebeurd.

Loonvordering
De Poolse medewerkers komen in actie. Ze eisen bij de kantonrechter wedertewerkstelling en loondoorbetaling. De rechter wijst deze vorderingen af. Hij bepaalt daarbij dat Albert Heijn inderdaad eisen mag stellen aan het Nederlands van haar werknemers als dat noodzakelijk is voor hun functie. Dat Albert Heijn deze taalcursus uitbesteed aan een onafhankelijk taalinstituut en dus geen invloed heeft op de uitkomst hiervan, maakt dat de ontbindende voorwaarde door de beugel kan. De werknemers moeten dus terug in de schoolbanken. Tenminste, als ze ooit nog bij Albert Heijn willen werken.

Bas van de Pol

Bas van de Pol

Paralegal bij Croon Davidovich
Bas van de Pol is werkzaam als paralegal bij Croon Davidovich Advocaten.
Bas van de Pol

Recente blogs van Bas van de Pol (overzicht)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT