ADVERTENTIE

 

Ontslag voor ex-gereformeerde

Bezint eer ge bekeert! Het kan je namelijk je baan kosten. Els* was 19 jaar docente tekenen op een gereformeerde scholengemeenschap en kan daar over meepraten. Advocaat Max van Til van CroonDavidovich geeft uitleg over deze ontslagzaak.

Greydanus College
De docenten van het Greydanus College moeten niet alleen de gereformeerde grondslag van de school onderschrijven. Ze moeten ook lid zijn van een bepaald type gereformeerde kerk. Deze eisen waren geen probleem voor Els tot haar geloof veranderde. Ze beschouwt zichzelf nog altijd als christen, maar gaat tegenwoordig naar een andere (niet gereformeerde) kerk. Ze maakt er ook geen geheim van dat ze de gereformeerde grondslag van de school niet meer onderschrijft. Reden voor het Greydanus College om Els de laan uit te sturen.

Discriminatie werkgever?
Volgens Els heeft het Greydanus College een verboden onderscheid gemaakt op grond van godsdienst door haar te ontslaan. Dus stapte ze naar het College voor de Rechten van de Mens. In die procedure betoogde ze dat ze ondanks haar geloofsverandering zonder probleem tekenlessen kon blijven geven. Daarvoor valt veel te zeggen. Bij gereformeerd tekenen kan ik me in ieder geval weinig voorstellen. Toch heeft het College Els in het ongelijk gesteld. Dat beargumenteert het College als volgt.

Rechten religieuze scholen
Scholen in het bijzonder onderwijs hebben het recht om eisen aan het personeel te stellen wanneer het gaat om hun godsdienst of levensbeschouwing. Die eisen moeten wel nodig zijn om de grondslag van de school in de praktijk te brengen. Bovendien moeten de scholen hun grondslag vervolgens wel consistent en consequent handhaven. Aan al deze eisen was volgens het College voldaan.

Lees hier de volledige uitspraak.

* Els is niet de echte naam van de werknemer

mr. Max van Til

mr. Max van Til

Advocaat arbeidsrecht at Croon Davidovich Advocaten
Max is ruim vijftien jaar arbeidsrechtadvocaat en als partner verbonden aan Croon Davidovich Advocaten. Hij denkt vooruit en zorgt voor heldere analyses en slimme, verrassende, maar vooral overtuigende oplossingen.
mr. Max van Til

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE