14/07/2020 10:49

PowNed schendt privacy Syrische vluchteling

PowNed heeft onrechtmatig gehandeld jegens een Syrische vluchteling door beelden van hem, opgenomen bij de noodopvang in Apeldoorn, uit te zenden in het programma Studio Powned. Dit heeft de voorzieningenrechter eergister bepaald in het kort geding dat de vluchteling had aangespannen tegen de omroep.

Het langste fragment dat van de vluchteling werd uitgezonden op 1 oktober 2015 was zijn ontboezeming over een (medisch) probleem met vergrote testikels. Dit leidde tot veel (negatieve) commentaren, zowel tijdens de uitzending als vervolgens op internet. Volgens de rechter was uitzending van de beelden een ernstige aantasting van de privacy van de man waarvoor geen rechtvaardiging bestond.

Daarbij speelde mee dat de verslaggeefster van PowNed en de cameraman zich niet als medewerkers van PowNed bekend hadden gemaakt – de interviews zouden voor studiedoeleinden zijn – en PowNed de vertoonde fragmenten uit hun verband heeft gehaald. PowNed moet Google en Yahoo verzoeken de beelden van internet te verwijderen en een schadevergoeding van 2.500 euro betalen aan de Syriër.

Een vordering tot het plaatsen van een rectificatie werd afgewezen, omdat PowNed de uitzending al van het net heeft gehaald. Het plaatsen van een foto van de man op internet, zoals gevorderd, staat haaks op de verwijdering van de beelden.

De volledige uitspraak is hier te lezen.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT