25/08/2019 00:59

Films en muziek downloaden: mag dat nu wel of niet?

Onlangs werd bekend dat grote platenmaatschappijen de website youtube-mp3.org voor de rechter slepen. Via de website is het mogelijk om muziek van YouTube om te zetten naar een mp3-bestand. Ofwel, software om illegale thuiskopieën te maken, zo betogen de platenmaatschappijen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Is het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik nu wel of niet illegaal.

De hoofdregel is simpel: downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk is verboden. Sinds 2014 is dat ook al zodanig in de wet opgenomen. Daarmee sloot Nederland overigens achteraan in de rij: in veel landen bestaat een dergelijk verbod al jaren. Vooral de voorbeelden uit de Verenigde Staten spreken tot de verbeelding: een 18-jarige jongen kreeg ooit eens een boete van bijna drie ton omdat hij ooit één muziekalbum van de bekende zangeres Beyonce had gedownload.

Zo’n vaart zal het in Nederland lopen. Sterker nog, uit recent onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat sinds de invoering van het downloadverbod nog geen enkele individuele downloader is aangepakt. De stichting Brein, dat de belangen van rechthebbenden in Nederland behartigt, richt zijn pijlen vooralsnog alleen op aanbieders van illegale content.

Toch lijkt dat veranderen. Tim Kuik, directeur bij Brein, laat aan het NRC weten dat filmdistributeurs nog dit jaar de handen ineen zullen slaan om particulieren die illegaal een film downloaden. Dat gaat via de civielrechtelijke weg, en niet via het strafrecht. Met hulp van een Duits IT-bedrijf zouden de filmmaatschappijen inmiddels de ip-adressen hebben opgespoord van internetgebruikers die zich schuldig maken aan het illegaal downloaden.

In Duitsland zijn de eerste procedures tegen individuele gebruikers inmiddels gaande. De bedragen die worden gevorderd zijn overigens niet zo hoog als aan de andere kant van de oceaan. Zo kreeg een Nederlandse student die in Duitsland stage liep een schadeclaim van ruim 1.000 euro aan de broek vanwege het downloaden van vijf afleveringen van de tv-serie the Vampire Diaries.

Het ligt in de lijn der verwachting dat eventuele claims in Nederland van een vergelijkbare orde van grote zullen zijn. Zo geeft filmdistributeur Dutch Filmworks aan 150 euro te willen vorderen voor iedere film waarop zij de rechten hebben en die illegaal wordt gedownload.

mr. Sien Smeets

mr. Sien Smeets

Sien is een betrokken en ervaren advocaat en mediator met oog voor de mens achter de zaak. Zij is doelgericht en daadkrachtig. Zij gaat een conflict niet uit de weg en laat niet los voordat een bevredigende oplossing is bereikt. Sien kan een complexe juridische situatie goed inschatten en gemakkelijk uitleggen.

1 Reactie op Films en muziek downloaden: mag dat nu wel of niet?

  1. Er lijkt inderdaad een omslagpunt aan te komen in 2017 waarbij Brein en filmdistributeurs zich actiever gaan inzetten om downloaders en uploaders van copyright-infringed materiaal op te sporen. Sowieso klinkt het mij als een grove schending van privacy in de oren dat internetverkeer op dergelijke wijze wordt gemonitord. Er zijn overigens compleet legale VPN-diensten beschikbaar waarmee men het ip-adres kan afschermen voor externe partijen en waarmee men anoniem peer-to-peer materiaal kan uitwisselen, zie bijvoorbeeld hier; https://www.vpngids.nl/artikel/veilig-anoniem-downloaden-vpn/.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE