25/02/2020 04:33

Kort geding om uitzendverbod VPRO uitzending ‘De maatschap’

In een kort geding dat Yehudi Moszkowicz namens zijn vader Robert tegen de VPRO en Dutch Mountain Film heeft aangespannen met als doel uitzending van De maatschap te voorkomen, hebben de advocaten Jaap Versteeg en Merel Teunissen verweer gevoerd. Volgens hen is er geen sprake van schending van auteursrecht. Zij stellen bovendien dat door Yehudi Moszkowicz misbruik is gemaakt van het procesrecht.

Robert Moszkowicz stelt dat de serie De maatschap inbreuk maakt op zijn autobiografie De Straatvechter. Zijn advocaat, zoon Yehudi Moszkowicz, stelde vandaag dat de auteursrechten van Robert Moszkowicz zouden zijn geschonden en dat delen van de serie een aantasting vormen van zijn eer en goede naam.

Eerder oordeelden de rechtbank Noord-Nederland en in hoger beroep het Hof Arnhem-Leeuwarden al dat van een (dreigende) auteursrechtinbreuk op De Straatvechter geen sprake was. Robert Moszkowicz had in die procedures van de scenarioschrijvers gevorderd dat zij inzage zouden verlenen in het script van de serie.

VPRO en Dutch Mountain Film menen dat Versteeg en Teunissen overtuigend hebben aangetoond dat Yehudi Moszkowicz op geen enkel punt heeft weten te bewijzen dat er sprake is van daadwerkelijke inbreuk van auteursrecht. Dat kan ook niet omdat de serie, waarin feit en fictie zorgvuldig zijn vermengd in een gedramatiseerde interpretatie van gebeurtenissen en karakters, geen inbreuk maakt. Een uitzendverbod zou daarom ook een inperking zijn op het recht van vrijheid van meningsuiting.

De rechter doet uitspraak op 6 januari 2017.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT