25/02/2020 03:23

Raad van State: asielzoeker mag hoger beroep vaker hier afwachten

Nederlandse asielzoekers mogen niet zomaar meer worden uitgezet nadat hun asielclaim is afgewezen door de rechtbank. De Raad van State oordeelt dat dit beleid in strijd is met de Europese mensenrechten. De hoogste bestuursrechter zei gister in een vonnis dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) de huidige wet moet aanpassen.

In de uitspraak gaat de rechter voor het eerst in op een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) van 5 juli. Volgens dat arrest kon een asielzoeker zich ook rechtstreeks wenden tot het Europese Hof zonder eerst hoger beroep in te stellen bij de Raad van State. Daardoor bestaat het risico dat de raad haar taak niet meer goed kan vervullen omdat zij, als hoogste algemene bestuursrechter in Nederland, gepasseerd wordt.

Momenteel schrijft de Nederlandse wet voor dat asielzoekers onder dwang mogen worden uitgezet, nadat een rechtbank hun asielverzoek heeft afgewezen. Ze mogen weliswaar beroep aantekenen bij de Raad van State, maar hebben niet het recht om in Nederland te blijven tot dat oordeel.

Bron: ANP/NRC

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT