29/01/2020 07:48

Wanneer een BV fiscaal verstandiger is dan een eenmanszaak

Heb je een goedlopende eenmanszaak, dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het goedbedoelde advies om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. “Fiscaal aantrekkelijker” is het veelgebruikte argument. Maar wat is nu eigenlijk het omslagpunt wanneer een BV fiscaal aantrekkelijker is dan een eenmanszaak. Er wordt vaak gedacht dat dit omslagpunt samenvalt met een specifiek winstbedrag. Helaas is het bepalen van het omslagpunt iets ingewikkelder dan dat.

Van geval tot geval
Of het fiscaal aantrekkelijk is om een eenmanszaak om te zetten naar een BV moet van geval tot geval worden bekeken. Dit komt omdat er veel factoren spelen. Hieronder worden 4 voorbeelden van factoren beschreven die meespelen:

  • Aftrekposten. Indien je een eenmanszaak hebt, kan het zijn dat je aanspraak maakt op diverse aftrekposten. je kan hierbij denken aan de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandigenaftrek en, in de eerste vijf jaar van uw onderneming, de startersaftrek. Deze aftrekposten kunnen een hoop fiscale bieden en je kan hier geen aanspraak op maken met een BV.
  • Voldoen aan vereisten ondernemerschap. De Belastingdienst heeft een aantal eisen opgesteld waar een ondernemer aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de bovenstaande aftrekposten. Allereerst moet je minimaal 1225 uur hebben gewerkt in jouw onderneming, je moet meer dan drie opdrachtgevers hebben gehad en je mag maximaal 70% factureren aan dezelfde opdrachtgever. Wordt je permanent ingehuurd als freelancer bij één opdrachtgever, dan kan je geen aanspraak maken op de aftrekposten en profiteer je niet van het fiscale voordeel van aftrekposten bij een eenmanszaak.
  • DGA-salaris. Als ondernemer binnen een BV moet je jezelf een Directeur Groot aandeelhouder (DGA)-salaris uitbetalen. Dit komt momenteel neer op €44.000 per jaar. Er zijn wel manieren om dit bedrag te verlagen. Hierover lees je hier meer.
  • Belastingdruk verschillen. Heb je een eenmanszaak dan moet je inkomstenbelasting betalen. Dit kan oplopen tot maximaal 52%. Wat het uiteindelijke bedrag is hangt af van je inkomen en het wel of niet aanspraak maken op aftrekposten. Bij een BV moet er ook maximaal 52% loonbelasting worden betaald over het DGA-salaris. Over de overige winst, dividend, moet er 40-42% belasting worden betaald. Om te kunnen bepalen welke belastingdruk voordeliger is, zal je de twee situaties moeten vergelijken.

Het bepalen van het omslagpunt
Het verschil in fiscaal voordeel tussen een eenmanszaak en BV is niet eenvoudig te bepalen. Het is van belang dat je kijkt naar je persoonlijke specifieke situatie en de verschillende mogelijkheden naast elkaar zet. Het is hierin verstandig om een professional te betrekken. Daarnaast brengt het omzetten van een eenmanszaak naar BV ook kosten en gevolgen met zich mee. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden van omzetting.

Over de auteur
Deze blog is een gastbijdrage van Diederick Cardon, hij is als Senior Bedrijfsjurist verbonden aan FIRM24. Als jurist heeft hij ruim 5 jaar ervaring in het adviseren van ondernemers over contracten en aansprakelijkheden.

1 Reactie op Wanneer een BV fiscaal verstandiger is dan een eenmanszaak

  1. Oud maar goed artikel. Voor rijschoolhouders / instructeurs is het, net als je al schreef, ook lastig om het omslagpunt te vinden. Ik ken meerdere rijschoolhouders die de juiste, maar ook een aantal die, achteraf gezien, toch de verkeerde keuze hebben gemaakt. Investeren in degelijk advies vooraf is niet optioneel…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT