06/06/2020 00:03

Studie Erasmus universiteit: hoger beroep lonend in strafzaken

Uit onderzoek van de Erasmus School of Law blijkt dat in hoger beroep gaan lonend is in strafzaken. In 59% van de onderzochte dossiers vielen de straffen negen maanden lager uit dan de oorspronkelijke straf van de rechtbank. Voor het onderzoek, dat werd gedaan door criminoloog Karin van Wingerde, werd gebruik gemaakt van zo’n 440 strafdossiers. “Als je puur naar onze cijfers zou kijken, is het heel verstandig om in hoger beroep te gaan.”, stelt van Wingerde tijdens een gesprek met de NOS.

De straffen vallen in hoger beroep meestal lager uit door de zogenoemde lange doorlooptijd. Bij een veroordeling wordt er dan rekening mee gehouden dat iemand lang op de uitspraak heeft moeten wachten.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de rechter in bijna driekwart van de zaken tegen verdachten van criminele bendes een lagere celstraf oplegt dan door het OM werd geëist. In bijna driekwart van de rechtszaken tegen verdachten van criminele bendes legt de rechter een lagere celstraf op dan was geëist door het Openbaar Ministerie (OM).

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT