11/07/2020 12:17

Taakstraf voor directeur taxibedrijf voor fraude

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 45-jarige man uit Zeist tot een taakstraf van 100 uur voor het plegen van valsheid in geschrifte. De rechtbank spreekt de man vrij van de verduistering van 1,6 miljoen aan subsidievoorschotten en van het gebruik maken van valse facturen.

Valsheid in geschrifte
De verdachte was directeur van een taxibedrijf waar een project liep waarbij werd geëxperimenteerd met elektrische taxi’s. Dit taxibedrijf ontving subsidievoorschotten om daarmee het project te kunnen exploiteren. In twee voorschotverzoeken werd door verdachte gemeld dat het taxibedrijf zes elektrische taxi’s had aangeschaft, terwijl in beide gevallen één van de zes auto’s helemaal niet was ingezet als taxi binnen het project. De verdachte heeft als directeur van het bedrijf feitelijk leiding gegeven aan de valsheid in geschrifte.

Vrijspraak verduistering
Het taxibedrijf werd daarnaast verdacht van verduistering van 1,6 miljoen aan subsidievoorschotten. Verdachte zou hieraan feitelijk leiding hebben gegeven. De rechtbank heeft verdachte hiervan vrijgesproken. In de eerste plaats, omdat het taxibedrijf eigenaar is geworden van de subsidievoorschotten. Van verduistering kan daardoor geen sprake zijn. In de tweede plaats, omdat verdachte voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het taxibedrijf meer kosten heeft gemaakt voor het project dan het bedrag dat aan subsidievoorschotten is gekregen. Ook van het gebruikmaken van verschillende valse facturen ter onderbouwing van de subsidie wordt de verdachte vrijgesproken.

Laakbaar
Verdachte heeft met het plegen van valsheid in geschrifte van voorschotverzoeken, misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de subsidieverstrekker in de subsidieaanvrager moet kunnen stellen. De subsidieverstrekker is bewust misleid. Op basis van onjuiste informatie zijn respectievelijk € 400.000,- en € 350.000,- aan subsidievoorschotten onterecht uitgekeerd. De verdachte heeft zeer laakbaar gehandeld, aldus de rechtbank.

De opgelegde straf valt lager uit dan de door de officier van justitie geëiste celstraf, omdat de verdachte wordt vrijgesproken van een groot deel van de tenlastegelegde feiten.

Vonnis: ECLI:NL:RBMNE:2017:3211

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT