29/01/2020 10:53

Verstekvonnis: 6 jaar celstraf voor terroristische misdrijven

Drie mannen die werden verdacht van het plegen van terroristische misdrijven in 2012 – 2016 zijn door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf, zoals door het Openbaar Ministerie (OM) werd geëist. De mannen verblijven op dit moment vermoedelijk nog in Syrië. De mannen werden vervolgd naar aanleiding van het zogenoemde Context-onderzoek, waarbij in totaal zeventien verdachten in beeld kwamen.

Deelneming aan IS: een criminele terroristische organisatie
De rechtbank heeft vastgesteld dat twee van de mannen zich in het strijdgebied in Syrië en/of Irak bevonden en zich hebben aangesloten bij IS, Jabhat al-Nusra of een andere jihadistische strijdgroep. Zij zijn veroordeeld voor deelneming aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk.

Voorbereiding van terroristische misdrijven
Daarnaast hebben alle drie verdachten zich schuldig gemaakt aan voorbereiding van terroristische misdrijven. De mannen zijn afgereisd naar het strijdgebied en hebben daar deelgenomen aan de gewapende jihadstrijd.

Trainingskamp voor terrorisme
De rechtbank acht bewezen dat één van de mannen heeft deelgenomen aan een trainingskamp voor de gewapende jihadstrijd.

Opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven
Aan één van de verdachten werd daarnaast opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven ten laste gelegd. De rechtbank acht hem daaraan schuldig.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT