25/08/2019 01:01

Digitalisering rechtspraak is mislukt, Minister Dekker grijpt in

Het digitaliseren van de rechtspraak kostte tot nu toe ruim 220 miljoen euro maar blijkt te zijn mislukt. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft laten weten dat hij vindt dat het ‘vooralsnog onverantwoord’ is om door te gaan met de digitalisering van de Rechtspraak op de nu voorgestelde manier. Het huidige digitaliseringsproject Kwaliteit en Innovatie (KEI) wordt stopgezet. Digitaal procederen komt er voorlopig dus niet, met uitzondering van asielzaken. Dit functioneert naar wens en gaat door. Ook advocaten en juristen verandert er vooralsnog weinig.

De Rechtspraak verlegt de focus van het automatiseren van juridische procedures naar vergroting van de digitale toegankelijkheid. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een brief aan minister Dekker. De digitalisering wordt daarmee eenvoudiger en beter te beheersen.

Uit een onafhankelijk extern onderzoek blijkt dat het digitaliseren van juridische procedures enorm complex is. Dat komt door de IT-techniek, maar ook doordat het veel tijd kost om de procedures bij de gerechten te harmoniseren en de wetgeving minder vereenvoudigd is dan gewenst. De onderzoekers concluderen verder dat de besturing van de digitalisering tekort schoot: de risico’s werden tijdig in kaart gebracht, maar besluiten over maatregelen lieten te lang op zich wachten. Het was niet duidelijk genoeg waar verantwoordelijkheden waren belegd. De kennis bij bestuurders en de organisatie is flink verbeterd, maar was niet voldoende om het complexe programma in goede banen te leiden.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE