04/06/2020 15:27

Jihadveroordeelde moet 90 dagen celstraf uitzitten

Een 28-jarige man uit Utrecht die vorig jaar mei tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld moet daar 90 dagen van uitzitten. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat hij zich niet aan de bijzondere voorwaarden van zijn veroordeling heeft gehouden.

Hij werd vorig jaar veroordeeld voor het treffen van voorbereidingshandelingen om zich aan te sluiten bij IS. Hij had contact met gelijkgestemden en kocht een vliegticket naar Teheran. De man had zijn koffer gepakt en had een groot geldbedrag op zak. Hij werd aangehouden op 14 april 2016 in Utrecht, nadat zijn vader de politie had ingeschakeld. Op 24 mei 2017 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 242 dagen voorwaardelijk. De rechtbank legde een aantal bijzondere voorwaarden op, zoals een locatieverbod voor luchthavens. Ook moest hij een behandeling ondergaan en in gesprek gaan met een islamdeskundige of theoloog.

Behandeling stopgezet
De deskundigen hebben aangegeven dat zij positieve ontwikkelingen zien bij de veroordeelde. Hij komt altijd op zijn afspraken en is al geruime tijd actief op de arbeidsmarkt. Toch voldoet hij niet aan de voorwaarden. Hij weigert om inhoudelijk het gesprek aan te gaan met zijn behandelaars en een theoloog. De rechtbank oordeelt dat de veroordeelde op de zitting ook geen inzicht gaf in zijn motivering en gedachtegang voor het weigeren van de inhoudelijke bijdrage aan de gesprekken. Daarnaast heeft hij zijn wantrouwen naar de overheid en frustratie tegen de autoriteiten geuit. De deskundigen concluderen dat de kans op herhaling onverminderd hoog is. De rechtbank beslist dat de man 90 dagen celstraf moet uitzitten en verlengt de proeftijd van de overgebleven voorwaardelijke straf met 1 jaar. Dat is gelijk aan de vordering van de officier van justitie.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT