ADVERTENTIE

 

Op TV iemand kierewiet noemen, mag dat? Of is het smaad en onrechtmatig handelen?

In het tv-programma RTL Boulevard wordt een publicist die over misdaden publiceert kierewiet genoemd. Mag dit? Of is er sprake van onrechtmatig handelen en smaad door de programmamakers? Advocaat mediarecht Thomas van Vugt van AMS Advocaten in Amsterdam bespreekt het vonnis in kort geding van de rechtbank.

Eiser valt familie slachtoffer lastig
Over een moord uit 1999 is de publicist ( eiser) van mening dat de verkeerde dader is veroordeeld. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en valt ook de familie van het slachtoffer ‘lastig’ met zijn theorieën. De gedaagde, die vaak te gast is in het televisieprogramma RTL Boulevard, zou ook een rol hebben gespeeld bij het erin luizen van de veroordeelde dader. De moord is echter bewezen middels DNA en de dader heeft zelfs bekend de moord te hebben gepleegd.

Eiser wil rectificatie en schadevergoeding wegens smaad
Naar aanleiding van een rechtszaak tussen de nabestaanden van de moord in 1999 en de publicist besteedt RTL Boulevard weer aandacht aan de kwestie. Tijdens het programma noemt gedaagde eiser een stalker die kierewiet is en eigenlijk moet worden afgevoerd in een dwangbuis. Eiser pikt dit niet en vordert rectificatie van de uitspraken en een schadevergoeding wegens smaad en onrechtmatige daad. De uitspraken zijn namelijk feitelijk onjuist, omdat er geen bewijs is dat eiser inderdaad psychisch gestoord is.

Reputatie misdaadverslaggever te grabbel gegooid
Gedaagde stelt dat hij alleen een waardeoordeel over het gedrag van eiser heeft gegeven. De juistheid van een waardeoordeel hoeft niet feitelijk worden bewezen. Gedaagde stelt ook persoonlijk geraakt te zijn door de uitspraken van eiser, omdat eiser zijn reputatie als betrouwbare misdaadverslaggever te grabbel heeft gegooid en hem (per e-mail) heeft beledigd.

Vrijheid van meningsuiting en de beperkingen
De vrijheid van meningsuiting kan alleen worden beperkt door een wet en indien dit noodzakelijk is in een democratische samenleving (artikel 10 EVRM). Onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW) is in de wet opgenomen. Een afweging van belangen moet de doorslag geven. Gedaagde heeft het belang om het publiek te informeren. Eiser heeft belang om daarbij niet geschaad te worden. Welk belang zwaarder weegt hangt af van de omstandigheden van het geval.

Vrijheid van meningsuiting: ruimte voor overdrijving
Volgens de rechter mag eiser een andere mening hebben over de moord. Door dit op verschillende manieren te uiten maakt hij zich tot publiek figuur. Als publiek figuur zal je meer te verduren krijgen en dit eerder moeten accepteren. De mening hierover van gedaagde is een waardeoordeel. De vrijheid van meningsuiting laat – zeker gelet op de omstandigheden van het geval – ruimte voor overdrijving. Er is hier dus geen sprake van onrechtmatig handelen of smaad.

Advocaat bij inbreuk vrijheid van meningsuiting
De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht. De wet stelt grenzen om bijvoorbeeld smaad of belediging te voorkomen. Door zelf de publiciteit te zoeken met een zeer afwijkende en ongefundeerde mening, roep je de (harde of overdreven) waardeoordelen van anderen over je af. AMS Advocaten weet waar de grenzen liggen en adviseert u graag als uw vrijheid van meningsuiting in het geding is!

mr. Thomas van Vugt

mr. Thomas van Vugt

Advocaat verbintenissenrecht & ondernemingsrecht at AMS Advocaten
Thomas adviseert en procedeert met name op het gebied van het verbintenissenrecht, waaronder het ondernemingsrecht, het vastgoedrecht, het huurrecht bedrijfsruimte en mediarecht.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE