29/01/2020 10:53

Rechter in Museumkaart-zaak: belasting heffen gaat boven privacy

De stichting Museumkaart moet gegevens over het museumbezoek van een van haar kaarthouders aan de Belastingdienst overhandigen. De kortgedingrechter oordeelt dat het belang van het privé houden van de gegevens moet wijken voor het algemeen belang van een correcte belastingheffing.

Museumbezoek sinds 2014
De Belastingdienst had bij de stichting gegevens opgevraagd over het museumbezoek van de kaarthouder sinds 2014. Die informatie was nodig in het kader van een onderzoek naar de woonplaats van de kaarthouder, die van van belang was voor de belastingheffing. De stichting Museumkaart weigerde. Volgens haar zou het delen van de bezoekhistorie onder meer een enorme inbreuk zijn op de privacy van de kaarthouder. Ook zou het een negatief effect hebben op de verkoop van Museumkaarten, en daarmee op het museumbezoek. Hierop stapte de Belastingdienst naar de rechter.

Museumkaart moet bezoekhistorie delen
De kortgedingrechter stelt de Belastingdienst nu in het gelijk. De dienst heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de gegevens een rol kunnen spelen bij een correcte belastingheffing. Weliswaar zegt het gebruik van de kaart vooral iets over iemands vrijetijdsbesteding, maar de frequentie van de bezoeken en de bezochte locaties kunnen wel degelijk indicatoren zijn voor de woonplaats van de betrokkene in Nederland. Dat het prijsgeven van de gegevens zou leiden tot een dalende verkoop van Museumkaarten is onvoldoende onderbouwd. Het belang dat de kaarthouder en de stichting hebben bij het privé houden van de bezoekhistorie moet dan ook wijken voor het algemeen belang van een correcte belastingheffing.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT