ADVERTENTIE

 

Statushouder krijgt lagere straf om verblijfsvergunning niet in gevaar te brengen

Een 38-jarige Afghaanse statushouder die een meisje van 18 jaar heeft verkracht heeft een lagere straf gekregen om zijn verblijfsvergunning niet in het gevaar te brengen. De meervoudige strafkamer van de rechtbank Amsterdam acht bewezen dat de man het licht verstandelijk beperkte meisje heeft verkracht in het magazijn van zijn werkgever. De rechter schrijft in het vonnis dat de norm voor dit soort delicten 24 maanden cel is maar 20 maanden celstraf oplegt. De uitspraak heeft veel stof doen opwaaien, onder andere in politiek Den Haag.

“Zijn vrouw is overgekomen en beiden zijn bezig een gezin te stichten. Gelet op deze omstandigheden overweegt de rechtbank dat het niet de bedoeling is dat aan verdachte een zodanige straf wordt opgelegd dat deze verregaande vreemdelingerechtelijke consequenties heeft.”

Advocaat Richard Korver, die het meisje bijstaat, vindt dat ‘het al of niet verliezen van een verblijfsvergunning bij zo’n ernstig misdrijf als verkrachting geen overweging hoort te zijn.’ De familie is teleurgesteld in het vonnis.

De statushouder is in hoger beroep gegaan. Het OM ziet hiervan af.

Uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2018:5314

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE