04/06/2020 17:00

Tonnen gaan verloren door te snel ondertekenen van vaststellingsovereenkomst

Uit onderzoek van het SEO Economisch Onderzoek blijkt dat de vaststellingsovereenkomst nog steeds de meest populaire ontslagroute is. Hierbij haalt het onderzoek ook aan dat men voor de berekening van de ontslagvergoeding nog steeds de transitievergoeding als uitgangspunt neemt. Dat terwijl er hier helemaal niet zoiets bestaat als een wettelijke ontslagvergoeding. Bij het Rotterdamse JRST merken ze dan ook op dat er in meer dan negentig procent van de gevallen een betere deal mogelijk is. Hoewel dat percentage alleszeggend is, zijn er nog steeds velen die te snel hun vaststellingsovereenkomst ondertekenen. Hoe het dan wel moet? Onderstaande zes stappen brengen soelaas.

Stap 1: Zet nooit zomaar jouw handtekening
De werkgever zal steeds een eerste voorstel doen en zoals we ook eerder aangaven zal dat meestal een ontslagvergoeding bevatten die in de lijn ligt van de wettelijke transitievergoeding. Met dat voorstel hoef je nog niet automatisch akkoord te gaan. Vaak is er nog heel wat onderhandelingsmarge.

Ondertekende je het voorstel zonder de volgende stappen door te nemen? Dan heb je nog drie weken bedenktijd, tenzij het contract anders aangeeft (met een minimale bedenktijd van veertien dagen). Niet onbelangrijk, want velen laten nog steeds veel geld liggen door te snel te ondertekenen.

Stap 2: Lees het voorstel goed door
Nu je het voorstel van de werkgever ontvangen hebt, neem je het grondig door. Noteer goed wat de werkgever voorstelt en waar je nog extra vragen hebt. Informeer ook naar de gevolgen voor het UVW en denk eveneens aan een aantal praktische zaken zoals de niet opgenomen vakantiedagen of de laptop van het werk. Noteer al jouw vragen en opmerkingen opdat je ze later aan de werkgever kan voorleggen.

Stap 3: Creƫer extra bedenktijd
Jouw werkgever zal dit niet graag lezen, maar het dossier te snel afhandelen is alvast geen goed idee. Laat dan ook geen druk op jou uitoefenen en stuur de werkgever een protestbrief om extra bedenktijd te verkrijgen. Je moet immers de tijd krijgen om alles tot in de kleinste details uit te spitten en de nodige informatie te vergaren. Uiteraard kan ook een jurist de protestbrief opmaken en versturen.

Stap 4: Hoor de werkgever aan, zeg niets toe
De protestbrief hoeft natuurlijk niet te impliceren dat je de communicatie met jouw werkgever stante pede stop moet zetten, integendeel. Blijf communiceren en durf gerust jouw opmerkingen en vragen voor te leggen. Heeft jouw werkgever een beter voorstel? Laat ‘m dat voorstel dan maar op papier zetten. In de tussentijd streef je een gemoedelijke en neutrale sfeer na waarin je niets toezegt of afwijst.

Stap 5: Check je rechtshulpvergoeding
Een rechtshulpvergoeding is geen ongewoon gegeven in een vaststellingsovereenkomst. Op basis van zo’n rechtshulpvergoeding biedt de werkgever een tegemoetkoming voor het inschakelen van juridisch advies. Er zijn verschillende clausules mogelijk. Zo kan de werkgever voor een bepaald percentage tussenkomen of een integrale vergoeding toekennen. Kijk goed na hoeveel de rechtshulpvergoeding bedraagt en leg jouw luisterend oor ten rade bij een juridische dienstverlener: vaak zijn er verschillende formules mogelijk.

Stap 6: Schakel juridische hulp in
Laat de rechtshulpvergoeding dat doe? Schakel dan steeds juridische hulp in. Bij JRST ontslagjuristen kan je bijvoorbeeld terecht voor een gratis adviesgesprek waarbij men eveneens aandacht heeft voor de rechtshulpvergoeding en de desbetreffende mogelijkheden. Uiteraard brengt men een eerste advies uit en gaat men na hoe men een beter ontslagvoorstel kan bekomen. Met 97% tevreden klanten weet je dat je bij JRST alvast goed zit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT