06/06/2020 00:05

GGZ Drenthe, Icare en De Trans verliezen kort geding van gemeentes over aanleveren gegevens zorgmedewerkers

De Drentse zorgaanbieders GGZ Drenthe, Icare en De Trans hebben een kort geding tegen vijf Drentse gemeentes over het schenden van privacy van zorgmedewerkers verloren. Als gevolg hiervan moeten ze diploma- en registratiegegevens en een Verklaring Omtrent Gedrag van medewerkers verstrekken aan de gemeentes die gebruik maken van hun diensten.

De drie zorgpartijen verlenen de zogenoemde NMD-gemeentes zorg op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 en de Jeugdwet. Omdat de bijbehorende raamovereenkomsten dit jaar aflopen, willen de NDM-gemeentes deze zorg opnieuw ‘in de markt zetten’. Daarvoor hebben zij vier aanbestedingen gepubliceerd. GGZ, Icare en De Trans willen inschrijven op twee van de vier aanbestedingen, maar zijn het niet eens met de eis van de NMD-gemeentes om een lijst van al het personeel te overleggen, onder vermelding van eerder genoemde gegevens.

De drie zorgaanbieders vinden deze eis disproportioneel en beschouwen het als tijdrovend, aangezien het om duizenden werknemers gaat. Ze verwijzen hiervoor tevergeefs naar jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. De gemeentes stellen zich op hun beurt op het punt dat het fundamentele recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, zoals dat in de AVG is uitgewerkt, geen absoluut recht is, maar een recht dat altijd in relatie tot andere fundamentele rechten en vrijheden moet worden beschouwd. In dit geval dient het privacybelang van de zorgverleners het af te leggen tegen het belang van veiligheid, gezondheid en welzijn van de zorgbehoevenden. Ook voeren ze aan dat ze wettelijk verplicht te zijn om bepaalde personeelsgegevens te controleren.

Volgens de rechter is het opvragen en beoordelen van de informatie over het personeel daarom rechtmatig op basis van de AVG. De vijf gemeentes schenden deze dus niet.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2019:5195

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT