02/06/2020 01:30

Hof Den Haag: kinderen van geëxecuteerde Indonesiërs mogen Nederland aansprakelijk stellen

Niet alleen de weduwen, maar ook de kinderen van mannen die in 1947 in voormalig Nederlands-Indië zijn geëxecuteerd, kunnen de Nederlandse staat daarvoor aansprakelijk stellen. Dat heeft het Haagse gerechtshof eergisteren bepaald. De zaken werden aangespannen door nabestaanden van vijf Indonesische onafhankelijkheidsstrijders die door Nederlandse militairen standrechtelijk zijn geëxecuteerd. De staat beriep zich op verjaring vanwege het feit dat de executies te lang geleden zouden hebben plaatsgevonden.

Enkele jaren terug oordeelde de Haagse rechtbank dat de kinderen van vijf mannen die zonder enige vorm van proces werden geëxecuteerd, recht zouden hebben op een schadevergoeding.

Het gerechtshof is van oordeel dat vooral de buitengewone ernst en de grote mate van verwijtbaarheid van het gebruikte geweld aan het beroep op verjaring in de weg staan. Weliswaar spelen er na zo lange tijd bewijsproblemen, maar daar hebben in de eerste plaats de eisers – op wie de bewijslast rust – last van. Bovendien zijn die bewijsproblemen in belangrijke mate aan de Staat zelf te wijten. De Staat heeft destijds nagelaten te registreren, wie wanneer werd doodgeschoten of mishandeld en ook niet spoedig daarna alles in het werk gesteld om een en ander zo goed mogelijk te documenteren.

Uitspraken: ECLI:NL:GHDHA:2019:2524 / ECLI:NL:GHDHA:2019:2525

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT