03/08/2020 14:33

Hoge belasting op vermogen mogelijk schending Europees recht

Hoge belastingtarieven over eigen vermogen zijn bij een lage rente een schending van Europese regelgeving, maar om je recht te halen moet je een rechter overtuigen dat in jouw individuele zaak sprake is van „een buitensporig zware last”. Dat schrijft NRC op basis van een nog niet gepubliceerde uitspraak van het gerechtshof in Den Haag die draaide om een zaak waar de Spaartaks 2015 in centraal stond.

Wie in 2015 spaarde behaalde maar 1,03 procent rendement. Dat is minder dan de 1,2 procent belasting die over vermogen betaald moest worden, de spaartaks. Doordat de fiscus in 2015 meer belasting hief over vermogen in box 3 dan dat burgers als gemiddeld rendement eruit wisten te slepen, was er „op stelselniveau” sprake van een schending van het eigendomsrecht.

Al eerder oordeelde de Hoge Raad dat de belasting op spaargeld en beleggingen in 2013 en 2014 zo hoog waren dat de rechten van de mens zijn geschonden.

Het kabinet zal als gevolg van deze uitspraak mogelijk tot 2,6 miljard euro moeten uitkeren aan spaarders die ter compensatie van de te hoge spaartaks.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT