ADVERTENTIE

 

Hoge Raad: politie aansprakelijk voor ‘Alphen’

De politie is aansprakelijk voor de schade die is ontstaan bij de schietpartij op zaterdag 9 april 2011 in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dit volgt uit de uitspraak die de Hoge Raad vandaag heeft gedaan.

Tristan van der V. (de schutter) heeft op 9 april 2011 in het winkelcentrum De Ridderhof met vuurwapens op mensen geschoten. Daarbij zijn zes doden en zestien gewonden gevallen. De schutter heeft daarna zichzelf gedood. Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd bij de schietpartij, hebben een zaak aangespannen tegen de politie. Zij verwijten de politie dat deze ten onrechte aan de schutter verlof heeft verleend voor het voorhanden hebben van vuurwapens.

Het hof Den Haag had al beslist dat dit verwijt terecht is. Het hof heeft daarom geoordeeld dat de politie aansprakelijk is voor de schietpartij. Daartegen heeft de politie cassatieberoep ingesteld. Dat beroep heeft de Hoge Raad vandaag verworpen.

De Hoge Raad heeft beslist dat de gedupeerden vanwege het feit dat de politie het verlof voor de vuurwapens niet had mogen verlenen, recht op schadevergoeding hebben. Het hof had dit recht beperkt tot alleen letselschade en overlijdensschade. De Hoge Raad heeft beslist dat de politie mogelijk ook andere schade zal moeten vergoeden.

Met de uitspraak van de Hoge Raad staat de aansprakelijkheid van de politie definitief vast. Over de hoogte van de schadevergoeding moet in een aparte procedure nog verder worden geprocedeerd.

Arrest: ECLI:NL:HR:2019:1409

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE