13/07/2020 07:15

Invallen bij Noord-Hollandse fokkers van raskatten

Na recente inspecties door de NVWA zijn fokkers van raskatten verordend om per direct te stoppen met het fokken van kortsnuitige Peke Face Perzen. Fokkers verwijten de NVWA nu willekeur en een niet onderbouwde hetze. Dit terwijl de controles juist zijn gebaseerd op de wet en op wetenschappelijke rapporten.

Doorgefokte Perzen
Deze katten hebben een opzettelijk mismaakte schedel, een ingedeukte, afgesloten neus en een zeer korte snuit waardoor ze benauwd zijn. Ook scheelstand (strabismus) is een veelvoorkomend probleem net als oogleden die naar binnen vouwen (entropion), met als gevolg pijnlijke oogzweren en traanogen. Ook hebben deze katten vaker een waterhoofd.

Handhavingsverzoeken
Ondanks dat de wet dit soort fokpraktijken sinds 2014 verbiedt, constateerde Dier&Recht dat er toch met deze zieke dieren gefokt werd. Vervolgens leidde controle van de NVWA tot een fokverbod. De handhavers konden rekenen op veel commotie en verzet. Het ziet er niet naar uit dat de fokkers hun ‘hobby’ uit vrije wil op zullen geven.

Binnen vijf jaar alleen nog gezonde raskatten
Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht: “Dat de NVWA fokkers van gezelschapsdieren controleert is goed nieuws. Wij gaan er van uit dat er binnen vijf jaar in Nederland alleen nog gezonde raskatten en rashonden gefokt worden. Het geeft een goed gevoel dat de inspecteurs van NVWA, de minister, wetenschap en dierenbeschermingsorganisaties één standpunt over dierenwelzijn hebben.
En dat heeft resultaat!”

Bron: Dier&Recht

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT