01/06/2020 10:28

Motorclub Hells Angels verboden door de rechter

Na Satudarah valt ook het doek voor de Hells Angels. De motorclub wordt verboden. Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht vanmorgen. Het Openbaar Ministerie wilde de Hells Angels in Nederland laten verbieden omdat de motorclub een cultuur heeft van geweld die de veiligheid en de rechtsstaat in Nederland in gevaar brengt. Het civiele verbod geldt alleen voor de club in Nederland, omdat de rechtbank geen bevoegdheid heeft om de buitenlandse corporatie te verbieden.

De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde, zo oordeelt de rechtbank. De Hells Angels zien zichzelf als een 1%-club, een club van outlaws. Een club waar een cultuur van wetteloosheid heerst en overheidsgezag buiten de deur wordt gehouden. Er zijn verschillende patches die uitgereikt worden aan leden die (ernstig) geweld plegen. Ook zijn er fondsen voor leden die in de gevangenis zitten of vervolgd worden.

Het geweld is structureel en komt voort uit de cultuur die binnen de motorclub heerst. De rechtbank vindt het verbod daarom noodzakelijk om de samenleving te beschermen. De Hells Angels zijn als individuele leden onderdeel van een organisatie die in strijd is met de openbare orde.

Volgens de advocaat van de Hells Angels is het aannemelijk dat er een hoger beroep komt.

Uitspraak: ECLI:NL:RBMNE:2019:2302

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT