22/08/2019 07:07

RADAR: rechtsbijstandverzekeraars duperen consumenten met fixed fee

Op 4 maart 2019 zijn de rechtsbijstandverzekeraars voor de zoveelste keer door de mand gevallen. Floris Zwartkruis, jurist bij Orange Legal, die ook in de uitzending aan het woord kwam geeft uitleg.

Radar ontmaskert dubieuze praktijken van de verzekeraars
RADAR ontmaskerde tijdens de live-uitzending van Radar TV 20.35 uur aan de hand van bandopnames van telefoongesprekken en contracten over ‘stiekeme’ lage fixed fee afspraken waardoor consumenten met een rechtsbijstandverzekering bedrogen uitkomen.

Aan de hand van bandopnames en contracten werd aangetoond dat buiten medeweten van de verzekerde ‘stiekeme’ fixed fee afspraken worden gemaakt en zaken zelfs worden doorverhandeld. De fixed fee bedragen zijn dusdanig laag (enkele honderden euro’s) dat uitgesloten lijkt dat adequate rechtsbijstand kan worden verleend. Ook wordt met de fixed fee de dekking op grove wijze in het nadeel van de consument beperkt.

Visie Tweede Kamerlid Van Nispen
Tweede Kamerlid Van Nispen meent dat de consument niet geholpen wordt met dit soort praktijken.

Verbond van verzekeraars
Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars liet weten dat het Verbond zich “niet breed herkent in de praktijken” en deze zouden “niet representatief” zijn. Maar waarom het Verbond zich niet zou herkennen en waarom deze niet representatief zouden zijn, werd niet toegelicht.

Géén transparantie over fixed fee
De consument zou volgens Weurding zelf kunnen verzoeken aan de verzekeraar om duidelijkheid te krijgen over de fixed fee bedragen. De verzekeraars moeten dan vervolgens transparant hierover zijn, aldus Weurding.

Waarom de fixed fee bedragen en praktijken niet in de Verzekeringsovereenkomst en de Polisvoorwaarden staan, werd niet duidelijk gemaakt.

DAS rechtsbijstand zou hebben laten weten direct met de doorverhandel praktijken te zullen stoppen.

Wildgroei aan extreem lage fixed fee bedragen
Voorafgaande aan en direct na de uitzending kwamen bij Orange Legal talloze meldingen binnen, zowel vanuit de verzekeringsbranche als daarbuiten, waaruit blijkt dat er een wildgroei aan extreem lage fixed fee afspraken bestaat. Dit staat los van het doorverhandelen. Het probleem is dus veel groter als het Verbond wil doen inzien.

Uitzending gemist?
De uitzending van #Radar d.d. 4 maart 2019 te 20.35 uur kan hier worden terug gekeken:

Over de auteur
Dit artikel is geschreven door mr. Floris Zwartkruis, jurist arbeidsrecht bij Orange Legal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE