14/12/2019 23:23

Staking advocaten tegen bezuinigingen sociale advocatuur

Advocaten hebben gister geprotesteerd tegen de bezuinigingen in de sociale advocatuur. Er werd onder andere geprotesteerd in Amsterdam, Breda, Utrecht en Maastricht. Volgende week spreekt de Kamer over plannen om de rechtshulp te veranderen. Advocaten zijn boos en steeds meer advocaten stoppen met de sociale praktijk.

Minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, wil de gesubsidieerde rechtsbijstand beperken. Dekker vindt dat mensen problemen moeten oplossen buiten advocatenkantoren om, bijvoorbeeld via rechtsbijstand op een verzekeringspolis. Volgens de actievoerders dreigt de sociale advocatuur hierdoor te verdwijnen en wordt toegang tot het recht steeds moeilijker voor burgers.

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt hier het volgende over: Nederland is een rechtsstaat. Een staat waarin mensen kunnen rekenen op de bescherming van hun rechten en vrijheden. Tegenover de overheid, maar ook tegenover andere partijen. De toegang tot het recht is dan ook een grondrecht dat door de overheid moet worden gewaarborgd. Daarvoor is onder andere hard nodig dat mensen met een probleem de juiste hulp krijgen. Dat er betaalbare griffierechten, het toegangskaartje voor de rechtbank, zijn. Maar ook dat rechtzoekenden met een lager inkomen een advocaat kunnen betalen.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT