01/06/2020 09:29

Vrijspraak voor GGZ instelling Eindhoven na dood patiënt

Een GGZ instelling in Eindhoven kan volgens de rechter niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van een 29-jarige patiënte die leed aan psychoses en schizofrenie. De vrouw was in de kliniek opgenomen om onder begeleiding ingesteld te worden op het geneesmiddel clozapine. Als gevolg van een hartspierontsteking – een zeldzame bijwerking van het geneesmiddel – overleed ze. Dood door schuld door een serie fouten, vond het Openbaar Ministerie. Volgens de officier van justitie was de dood van de patiënte te vermijden geweest, als er op tijd was gereageerd op haar hartklachten. De stichting zou, in haar hoedanigheid van GGZ-instelling, nalatig en in strijd met de zorgvuldigheidseisen hebben gehandeld door niet in de voorwaarden voor verantwoorde zorg te voorzien.

Behandeling met Clozapine is geïndiceerd bij patiënten bij wie andere antipsychotica onvoldoende effectief zijn. Clozapine is vanwege het bijwerkingenprofiel niet het middel van eerste keuze, maar (min of meer) een laatste redmiddel om iemand die in ernstige mate psychisch lijdt te helpen.

Volgens de rechtbank heeft de stichting door de opname van de vrouw voldaan aan haar taak, ook al zijn er fouten gemaakt door individuele artsen en verpleegsters. Daarom volgt vrijspraak. Het medisch tuchtcollege heeft onlangs de psychiater in opleiding en de hoofdbehandelaar/psychiater van de vrouw een waarschuwing en berisping gegeven.

Uitspraak: ECLI:NL:RBOBR:2019:2829

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT