ADVERTENTIE

 

Dier&Recht pleit voor verbod op aangespannen paardensport

De aangespannen paardensport gebruikt standaard pijnlijke dwangmiddelen om paarden in volstrekt onnatuurlijke houdingen te forceren. Pogingen vanuit de paardensector om de sport diervriendelijker te maken, lopen steevast stuk op onwil bij de verenigingen. Stichting Dier&Recht roept op tot wetgeving om paarden te beschermen tegen de uitwassen van de paardensport.

Pijn en dwang in paardensport
Bij de aangespannen sport worden paarden voor een wagen gespannen en door een jury beoordeeld op hun houding en manier van lopen. Extreem hoog opgeheven knieën en een onnatuurlijk hoge hoofdhouding worden op hardhandige wijze afgedwongen met behulp van omstreden dwangmiddelen.

Zo wordt er veel gebruik gemaakt van de controversiële opzetteugel om het paardenhoofd pijnlijk omhoog te trekken aan de mondhoeken. De paarden krijgen vaak twee bitten in, hebben een ketting om hun kin en een strakke neusriem snoert hun mond dicht. De dieren worden ernstig beperkt in hun functioneren door het vastbinden van de tong, het dichtsnoeren van de neus, gebruik van oogkleppen, staartbeugel en door het te kort afscheren van de voor het paard zeer belangrijke tastharen. Deze methodes veroorzaken veel stress en pijn en belemmeren het natuurlijke gedrag van de dieren.

De paarden worden getraind met metalen kettingen om hun benen, die op de gevoelige bovenrand van de hoeven slaan. Zo dwingen trainers de paarden om te lopen op de kenmerkende wijze met de bizar hoog opgetrokken knieën.

Ernstige misstanden bij wedstrijd in Houten
Dier&Recht constateerde en filmde ernstige misstanden tijdens een aangespannen wedstrijd in Houten op 12 september. Bijna de helft van de paarden reed met opzetteugels en bij enkele paarden was de tong vastgebonden. Meerdere paarden werden hard geslagen met de zweep, of met een vlakke hand of vuist in het gezicht geslagen.

Zelfregulering paardensector faalt
De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) eist dat de aangespannen paardensport werk maakt van welzijnsverbeteringen. De koepelorganisatie voor de paardensport wil een verbod op het gebruik van oordoppen en een limiet op de dikte van hoefijzers en de lengte van de staartbeugel. Daarnaast wil de KNHS vanaf 1 april 2021 ook de opzetteugel verbieden. De strengere welzijnseisen stuitten op veel verzet bij de verenigingen voor de aangespannen sport, die daarop uit de KNHS stapten.

Wetgeving noodzakelijk
De Nederlandse wet kent geen specifieke wetgeving voor paarden. Frederieke Schouten, directeur Dier&Recht en dierenarts: “De zelfregulering binnen de sector gaat niet ver genoeg en faalt structureel. Een ‘sport’ die alleen kan worden uitgeoefend met pijn en dwang moet gewoon verboden worden.” Dier&Recht is een petitie gestart, de dierenbeschermingsorganisatie roept de overheid op om haast te maken met wetgeving die paarden beschermt tegen pijn en dwangmiddelen.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE