05/07/2020 15:56

ZZP’er mag vrijwilligersvergoeding echtgenote niet van winst aftrekken

De vrijwilligersvergoeding die een ZZP’er aan zijn vrouw uitkeert mag niet van de winst worden afgetrokken. Dit concludeert het Gerechtshof in Den Haag nadat het zich heeft gebogen over een zaak waarin een ZZP’er enkele jaren de vrijwilligersvergoeding van zijn winst aftrok. Dit werd vervolgens gecorrigeerd door de Belastingdienst die ook belastingrente oplegde. Na bezwaar en beroep troffen beide partijen elkaar uiteindelijk bij het gerechtshof.

De Wet inkomstenbelasting stelt door middel van artikel 3.16, lid 4, Wet IB 2001 dat bij het bepalen van de winst van een onderneming de kosten en lasten die verband houden met vergoeding van arbeid door de partner van de belastingplichtige niet mogen worden afgetrokken als die vergoeding lager is dan 5.000 euro. De wet maakt dan ook geen uitzondering voor vrijwilligersvergoedingen. In deze kwestie ging het om een vrijwilligersvergoeding van 1.500 euro per jaar en die mag dus niet van de winst worden afgetrokken. Hiermee bevestigt het gerechtshof de uitspraak van de rechtbank.

In deze zaak stond overigens niet centraal of er – gezien het karakter van de werkzaamheden – ├╝berhaupt wel echt sprake was van vrijwilligerswerk.

Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2019:3523

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT