24/04/2019 00:32

FAQ / Zijn er risico’s verbonden aan het aanbieden van een werkervaringsplek?

Als je iemand een werkervaringsplek wilt aanbieden in samenwerking met bijv. het UWV of een re-integratiebureau dan kan deze persoon werkervaring opdoen met behoud van uitkering. Dit brengt in principe geen wetstechnische risico’s met zich mee.

Iemand zonder uitkering een werkervaringsplek aanbieden kan in principe niet. Er zijn strenge regels voor het doen van onbetaalde arbeid en al helemaal binnen een commerciële organisatie. Voor de wet is er in veel gevallen snel sprake van een (fictief) dienstverband wat er voor zorgt dat je de persoon het minimumloon moet betalen en wettelijke premies moeten afstaan. Wees dus alert met het inrichten van een werkervaringsplek voor iemand die geen uitkering heeft. Het zou behoorlijk zuur zijn als je goedbedoeld in de problemen komt en een naheffing gepresenteerd krijgt.

Let er ook op dat je nooit iemand vrijwilligerswerk laat doen binnen een commerciële organisatie. Een commerciële organisatie heeft een winstdoel en/of betaalt vennootschapsbelasting. Het doen van vrijwilligerswerk bij dit soort organisaties is bij wet verboden, i.v.m. het rechtsvermoeden van een arbeidsrelatie. De gevolgen van het overtreden van deze wetgeving is voor de overtredende partij niet misselijk.

Posted in: Arbeidsrecht, Recht & ondernemen

SLUIT
CLOSE