22/02/2019 01:58

CBP: Reformatorisch Dagblad schendt privacy abonnees

Erdee Media BV, onder andere uitgever van het Reformatorisch Dagblad en het tijdschrift Terdege, heeft zonder toestemming van abonnees hun naam- en adresgegevens aan andere partijen verstrekt voor direct marketing doeleinden. Dit is de conclusie van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek. Erdee Media handelt hiermee in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Aan het verstrekken van de abonneegegevens aan derden door het Reformatorisch Dagblad zit een bijzonder ‘randje’. Naast de ‘gewone’ persoonsgegevens definieert de Wbp namelijk ook een categorie ‘gevoelige’ persoonsgegevens, waar extra zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Van deze zogenaamde bijzondere persoonsgegevens is volgens artikel 16 Wbp onder meer sprake indien deze gegevens betrekking hebben op iemands godsdienst of levensovertuiging. Het label ‘behorende tot de gereformeerde gezindte’ zorgt voor een rechtstreeks verband tussen de naam- en adresgegevens van de abonnees en gegevens over hun godsdienst.

Het ledenbestand van het Reformatorisch Dagblad is dus te homogeen om te kunnen verkopen, aldus het CBP. Daarom krijgt de krant een flinke tik op de vingers. Het CBP geeft de uitgever een tweede kans om de onrechtmatige gegevensverwerking te staken voordat zij handhavend zal optreden.

Uit het Jaarverslag 2012 van Erdee Media blijkt dat het Reformatorisch Dagblad een oplage van 48.013 heeft en het tijdschrift Terdege 24.535. Volgens de website zijn de oplages respectievelijk circa 58.000 en circa 30.000.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




SLUIT
CLOSE