ADVERTENTIE

 

Crowdfunding in Nederland: een lastige uitdaging in een gunstig klimaat

Steeds meer ondernemingen en startups krijgen te maken met terughoudende banken en investeerders. Equity-based crowdfunding is voor veel ondernemingen een onbekend terrein, maar: steeds vaker komt de vorm ‘alternatieve financiering’ op de agenda. In deze blog: wat is crowdfunding en welke juridische structuren gebruiken diverse platforms, waarom is Nederland een gunstig land voor crowdfundingprojecten en waarom vraagt crowdfunding om een nieuwe aanpak van ondernemers?

In tegenstelling tot een kredietaanvraag bij de bank, is crowdfunding een democratische financieringsvorm met direct contact tussen investeerders en ondernemers. Om kapitaal te verwerven voor een nieuw idee promoot de ondernemer zijn idee bij een grote groep mensen op het internet of op een online platform. Deze mensen (the crowd) investeren vervolgens een klein bedrag in het idee, waardoor deze investeerders het project volledig financieren. Het concept van crowdfunding lijkt simpel, maar is onderworpen aan diverse restricties. Zo moet een platform onpartijdig zijn tussen de verschillende ideeën die het aanbiedt, zijn er strenge financiële regels en is er verregaand toezicht vanuit DNB en AFM. Een goed doordachte juridische structuur is dus een ‘must’ voor ieder crowdfundingplatform.

Één van de weinig juridisch waterdichte platforms in Nederland is het bedrijf Symbid. Via Symbid worden investeerders lid van een coöperatieve vereniging nadat ze geïnvesteerd hebben. Een lidmaatschap kost 20 euro (de minimale investering in een project). Vervolgens wordt dezelfde procedure gevolgd als bij de bekende coöperatie. Een deel van het bestuur van de onderneming die het project is gestart, vormt samen met een deel van de crowd het bestuur van de coöperatieve onderneming. Er zijn ook platformen waar kapitaal voor projecten aangetrokken wordt door vreemd vermogen. Bij een project krijgt de investeerder na verloop van tijd zijn geld met rente terug en heeft hij geen inspraak op het beleid rondom het project. Een ander Nederlands platform – CrowdAboutNow – werkt volgens dit systeem.

Nederland: een gunstig ‘crowdfunding klimaat’
Bij een kredietaanvraag bij de bank of een grote investeerder moet de ondernemer een businessplan hebben met rendement. Banken zijn genoodzaakt meer eigen vermogen aan te houden en kunnen alleen krediet verstrekken als er genoeg onderpand is bij de onderneming. Startups hebben in veel gevallen een gebrek aan onderpand, waardoor de drang naar alternatieve financiering dus toeneemt. Deze drang naar alternatieve financiering is de Nederlandse politiek ook niet voorbijgegaan. Het huidige regeerakkoord bevestigt het belang van alternatieve financiering ter stimulering van de economie.

Anders is de situatie in Amerika, waar de SEC wettelijk verboden heeft om winst te behalen uit crowdfunding investeringen. De financiering blijft beperkt tot leningen, sponsorgeld en donaties. Dit beleid zorgt ervoor dat jonge ondernemingen met ideeën weinig kans hebben op crowdfunding platformen, terwijl we in Europa en vooral in Nederland ons juist fixeren op deze jonge ondernemers.

Een nieuwe aanpak voor ondernemers
Investeerders op crowdfundingplatforms kijken op een sociale en persoonlijke manier. Dit vereist dus een sociale instelling van de ondernemer die derden laat meedenken met zijn project. Investeerders willen op de hoogte blijven en zijn nauw betrokken bij projecten. Plannen moeten dus duidelijk gepresenteerd worden, aangezien de ondernemer met een grote groep te maken heeft. Dit heeft als voordeel, dat de investeerdersgroep ook een duidelijke onderzoeksgroep is. Een ondernemer moet openstaan voor nieuwe input en moet niet bang zijn het idee te delen met een grote groep. Voor veel ondernemers is deze alternatieve financiering nieuw en lastig. Kansen dus voor advocaten om te kijken naar de juridische aspecten van het juiste platform, de vermogensaantrekking en de geschiktheid van het project.

mr. Philip de Roos

mr. Philip de Roos

Advocaat ondernemingsrecht at De Roos Advocatuur
Philip is sinds 2006 advocaat. Hij begon zijn carrière bij Stibbe, werkte 2 jaar bij Google, en startte in 2011 zijn eigen advocatenpraktijk. Philip is mede-oprichter van Legalloyd, een vergelijkingssite voor advocaten.
mr. Philip de Roos

Deel dit artikel:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

ADVERTENTIE

 

TWEETS

 

ADVERTENTIE