04/06/2020 17:09

Vrijwilliger en stagiair moet zich op werkplek kunnen legitimeren

Werknemers hebben op de werkvloer een legitimatieplicht en moeten zich zodoende altijd kunnen legitimeren. Daarnaast moet een werkgever een kopie van het paspoort of de identiteitskaart aan het personeelsdossier toevoegen. Wat veel mensen niet weten is dat ook vrijwilligers en stagiairs zich op de werkvloer moeten kunnen legitimeren. Het kan namelijk gebeuren dat Inspectie SZW, de vreemdelingenpolitie, UWV of de Belastingdienst een controle op de werkvloer komen doen.

Als de identiteit van een stagiair of vrijwilliger niet is vast te stellen, kan hij of zij worden meegenomen naar het politiebureau waarbij de identiteit zal worden vastgesteld. Om vervelende verassingen te voorkomen is het handig om naar het legitimatiebewijs van iedere vrijwilliger die voor een kennismakingsgesprek komt te vragen, zodat je zeker weet dat je de juiste persoon voor je hebt. Let er hier wel bij op dat het volgens de richtlijnen van het CBP niet is toegestaan om een kopietje te maken voor het medewerkersdossier.

Medewerkers van bedrijven hebben doorgaans geen bevoegdheid om een persoon te verplichten zich te legitimeren. Het CBP geeft daarbij wel terecht aan dat personen in een arbeidsrelatie hierop een wettelijke uitzondering zijn. Omdat vrijwilligers tot op zekere hoogte in een bepaalde hiërarchische relatie tot een organisatie staan geldt ook voor hen dat zij zich moeten kunnen legitimeren. Zorg er dus voor dat vrijwilligers en stagiairs hiervan op de hoogte zijn.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT