25/02/2020 05:42

Wet Mulder: eerst betalen, dan praten

Bij de Wet Mulder (officieel: Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften) gaat het om (lichte) verkeersovertredingen zoals door rood licht rijden, snelheidsovertredingen of het niet dragen van een gordel. Het is simpel gezegd een wet die een aantal verkeersovertredingen van het strafrecht naar het bestuursrecht overhevelde. De wet is genoemd naar mr. dr. Albert Mulder. Hij was secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en lid van de Raad van State.

Hoe werkt het?
Wanneer je het niet eens bent met een verkeersboete is het van belang om binnen 6 weken schriftelijk beroep bij de officier van justitie in te stellen. Zorg ervoor dat je jouw verhaal kunt aantonen. Kun je dit niet dan heeft een bezwaarschrift geen kans van slagen. De Officier van Justitie heeft vervolgens 16 weken de tijd om het bezwaarschrift te behandelen. Wordt het bezwaarschrift afgewezen? Dan kun je binnen zes weken in beroep gaan bij de kantonrechter. Een advocaat of jurist inschakelen is niet verplicht maar kan wel handig zijn.

Naar de rechter? Wel vooraf betalen!
Het is belangrijk om een openstaande boete altijd te betalen (=zekerheid stellen) voordat je in beroep gaat bij de kantonrechter. De kantonrechter mag de zaak namelijk niet inhoudelijk behandelen als de openstaande boete nog niet is betaald. Beslist de kantonrechter dat de verkeersboete onterecht is opgelegd dan ontvang je het bedrag terug. Verlies je het beroep dan zijn er nog 2 mogelijkheden, afhankelijk van het boetebedrag:

  • Is de boete €70 of hoger, dan kun je in beroep gaan bij het gerechtshof in Leeuwarden
  • Is de boete lager dan €70, dan houdt het echt op
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT