25/08/2019 01:02

Imitatie merkkleding meenemen uit het buitenland?

Het kan u duur komen te staan. Houdt de douane u aan en vindt zij de kleding, dan wordt deze in beslag genomen. Het is namelijk niet toegestaan.
Maar, zoals u net las, gaf ik aan ‘het kan u duur komen te staan.’ Dat hoeft dus niet! Want wat gebeurt er nu als u bij de douane aangeeft dat u écht dacht dat de kleding geen namaak was? Dat u de kleding dus wilt houden en er geen afstand van doet? Dan komt u voor de rechter.

En dan? De man in de volgende zaak maakte het mee:

De man kwam terug van een vakantie in Turkije. Hij werd op Schiphol aangehouden. In zijn koffer werd kleding aangetroffen waarvan de douane stelde dat deze ‘vals/imitatie’ waren. De douane nam de kleding in beslag. De man werd een transactie aangeboden. De meeste mensen accepteren deze. Maar deze man niet. Het gevolg was dat de officier van justitie hem dagvaardde. De man moest voor de politierechter komen. De officier stelde dat de man wel moest weten dat de kleding vals was en eist een boete van € 350 euro.

De man geeft echter aan dat hij echt niet wist dat de kleding vals was. Hij had dat ook niet hoeven te vermoeden. Hij had de kleding in een outlet winkel gekocht voor ongeveer € 25,– per stuk. Volgens de man zijn dat normale outlet prijzen. De valse kleding die op de markten wordt verkocht, kan je kopen voor € 1 a € 2 aldus de man. Vervolgens wordt gesproken over de logo’s op de kleding, de naden en het stikwerk. De rechter vraagt hem of hij het niet vreemd vond dat het logo er scheef op was gestikt. Dat duidt toch op valse kleding? Volgens de man juist niet. Kleding waar iets mis mee is, die wordt in de outlet verkocht, andere kleding niet. Dat het logo scheef erop gestikt was, onderschrijft juist zijn standpunt, aldus de man.

Zo werd er nog even verder gesproken door de man en de rechter. De advocaat van de man geeft ook nog aan op welke gronden de man erop mocht vertrouwen dat de kleding echt was. Het woord was aan de rechter. Kon de rechter oordelen of de kleding vals was? Nee, die kleding is in Nederland sowieso niet in de zittingzaal aanwezig. Bovendien heeft een rechter die expertise niet. Het verhaal van de man kan kloppen. De rechter kan op grond van het dossier en de verklaring van de man niet vaststellen dat de kleding vals is, laat staan dat de man met opzet valse kleding mee naar Nederland heeft genomen.

De man wordt dus vrijgesproken. Het beslag wordt opgeheven. Dat betekent dat hij de kleding mag houden! Doordat hij wordt vrijgesproken, worden zijn advocaatkosten ook volledig vergoed.

Komt u nu deze zomer terug met kleding uit Turkije. laat u bij de douane niet zomaar afschrikken! U heeft de mogelijkheid om de transactie te weigeren en geen afstand te doen van de goederen. Zoals u ziet kan dat zomaar met succes! Vergeet niet uw advocaat te bellen.

mr. Marcia Geerts

mr. Marcia Geerts

Marcia Geerts heeft ruime ervaring op de rechtsgebieden arbeids-, personen/familie-, straf-, verbintenissen- en sociaal zekerheidsrecht. Ze is sinds 2003 advocaat en heeft al meer dan 10 jaar haar eigen advocatenpraktijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE