29/01/2020 07:48

CRvB: gemeente moet bijzondere bijstand verlenen voor neurofeedbackbehandeling

Een gemeente moet bijzondere bijstand verlenen voor neurofeedbackbehandeling aan een man met ernstige lichamelijke en psychische beperkingen. De gemeente moet de bijstand verlenen omdat er sprake is van een acute noodsituatie, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag in een uitspraak.

Acute noodsituatie
De kosten van de behandelingen vallen niet onder de basisverzekering voor ziektekosten en zijn in dit geval voor een klein deel vergoed via een aanvullende ziektekostenverzekering. De weg naar de bijzondere bijstand is dan afgesloten, tenzij er een acute noodsituatie is. Daarvan is sprake als de situatie levensbedreigend is of kan leiden tot blijvend ernstig psychisch of lichamelijk letsel. Volgens de CRvB was dat hier het geval en had de in hoger beroep gekomen gemeente geen gelijk. Eerder oordeelde de rechtbank Gelderland dat bijzondere bijstand moest worden verleend.

Bijzondere bijstand
Deze zaak gaat over een man die ernstig invalide is. Hij heeft een neurologische aandoening en is meerdere malen opgenomen geweest met ernstige depressieve klachten. In 2012 is hij op indicatie van een universitair ziekenhuis begonnen met neurofeedbackbehandelingen. De kosten daarvan heeft hij grotendeels zelf betaald totdat hij daarvoor geen geld meer had. De gemeente heeft geweigerd bijzondere bijstand te verlenen, omdat geen sprake zou zijn van een acute noodsituatie.

Groot risico
De rechtbank heeft, mede op basis van het advies van een psychiater, wel een acute noodsituatie aangenomen. In dat advies stond dat de neurofeedbackbehandeling de klachten aanzienlijk had verminderd en dat stoppen met die behandeling een groot risico op terugval in depressie met kans op suïcidaliteit zou betekenen. Dit advies is in hoger beroep bevestigd door een andere psychiater, die de gemeente zelf had ingeschakeld. De CRvB volgt deze medische adviezen en beslist dat de gemeente in dit uitzonderlijke geval bijzondere bijstand moet verlenen.

Daaraan mag de gemeente voor de toekomst bepaalde voorwaarden verbinden, zoals het overleggen van een concreet behandelingsplan met mogelijke afbouw. Daarnaast zou kunnen worden verlangd dat de man opnieuw een vergoeding aanvraagt op grond van zijn aanvullende ziektekostenverzekering en dat hij daarbij ook een beroep doet op de coulanceregeling.

De CRvB is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Bron: Centrale Raad van Beroep

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT