21/02/2020 18:40

Een gesprek opnemen, hoe zit dat juridisch?

Wil je een gesprek opnemen met je werkgever, arts of iemand anders om het gesprek nog eens rustig terug te kunnen luisteren of om bewijsmateriaal te verzamelen? Dan is het goed om te weten wat hiervoor de regels zijn. Gelukkig zijn die erg eenvoudig. In deze blog leg ik uit hoe het juridisch nu precies zit met het opnemen van een gesprek.

Opname
Het opnemen van een gesprek waar je zelf deelnemer aan bent is juridisch gezien toegestaan, ook als je het niet van te voren meldt aan de andere partij. Artikel 139a WvSr verbiedt wel het opnemen van gesprekken waar je zelf niet aan deel neemt. Hierop staat een maximale celstraf van zes maanden of een boete van maximaal 19.000 euro (art. 139a lid 1 WvSr).

Openbaar maken
Het openbaar maken van een opgenomen gesprek via Facebook, Twitter of Soundcloud is niet toegestaan. Het openbaar maken zonder toestemming leidt namelijk automatisch tot de schending van iemands privacy. Een partij kan dit met succes aanvechten door zich te beroepen op de geldende privacywetgeving.

Bewijs
Opnames kunnen bij civiele zaken prima als bewijs gebruikt worden, in tegenstelling tot berichten op internetfora waarop te lezen is dat dit niet het geval is. Dit is pertinent onjuist. In een civiele zaak is namelijk al het bewijs toegelaten. Hoe opnames beoordeeld worden is twee.

Samengevat
Het is toegestaan om een gesprek op te nemen waar je zelf deelnemer aan bent. Het is niet toegestaan om deze audio openbaar te maken. Ben je geen deelnemer en neem je een gesprek op dan maak je je schuldig aan een strafbaar feit. Niet doen!

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Initiatiefnemer Rechtblog
Selwyn Donia is de initiatiefnemer van Rechtblog.nl. In het dagelijks leven ondersteunt hij organisaties en particulieren bij arbeids(markt)vraagstukken. Regelmatig blogt hij over het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.

2 Reacties op Een gesprek opnemen, hoe zit dat juridisch?

 1. Hallo,

  Het doet mij afvragen waarom de regels lijken te verschillen van telefoon gespreken als je zelf deel uitmaakt van het gesprek. De volgende bron: “https://blog.lgnetworks.co.uk/do-i-need-to-tell-customers-and-staff-that-im-recording-phone-calls” lijkt te vertellen dat de opgenomen partij altijd op de hoogte moet worden gesteld. Heeft dit te maken met recente wetswijzigingen?

  Ben benieuwd naar uw reactie,

  Vriendelijke groet,
  Siete

 2. Hallo,

  Ik heb veel wetten, regels en jurisprudentie gelezen over het wel of niet rechtsgeldig is om gesprekken op te nemen of niet, echter is mijn situatie net even anders dan anders haha, namelijk;

  Ik heb een klacht ingediend tegen een agent die mij met behoorlijk veel geweld van de weg heeft afgereden, hetgeen een verkeerde inschatting van hem bleek te zijn, dus je begrijpt dat hij overal onderuit wilt komen.
  Nu mag ik in “Fase 2”van de klachtafhandeling komen om woordelijk mijn klacht te in te brengen, nog steeds zonder enige bewijzen, getuigen of anders ingebracht te mogen hebben. Hierna bestaat
  al de mogelijkheid dat men een uitspraak doet?

  Nu blijkt dat de agent, het eerste telefoon gesprek van ons (waarom ik had gevraagd – uitleg van zijn onbezonnen actie – duidelijkheid te krijgen en plekje te kunnen geven), deze te hebben opgenomen, nu is mijn vraag;

  – Mag hij dit doen, ik wist hier niets van en heb gesprek niet mogen opvragen;
  – Mag dit als bewijs worden aangebracht en meegenomen in beslissing?
  – Betekend dit dat ik ook bewijs mag eisen aan te leveren in dit gesprek;

  Ik weet dat ik nogal wat emotioneel reageerde tijdens dit gesprek en niet echt nog de kracht en wijsheid heb die ik inmiddels wel heb aangaande de hele situatie en hierdoor misschien zwak overkom.

  In afwachting en alvast bedankt voor de genomen moeite,

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT