03/08/2020 14:13

8 jaar cel en tbs voor ontvoering en verkrachting

Een man van 35 jaar en een man van 32 jaar uit Eindhoven zijn in hoger beroep allebei veroordeeld tot 8 jaar celstraf voor de ontvoering en verkrachting van een 19-jarige vrouw uit Turnhout in 2012. De oudste van de 2 mannen krijgt daarnaast tbs met dwangverpleging opgelegd.

Nieuwjaarsnacht
In de nieuwjaarsnacht van 2012 werd de jonge vrouw op straat in het Belgische Turnhout door de beide mannen ontvoerd en meegenomen naar een woning in Eindhoven. In de auto zijn de handen van de vrouw vastgebonden, zijn haar ogen en mond met tape afgeplakt, en is zij door een van de mannen verkracht. Eenmaal in Eindhoven is de vrouw door de beide mannen langdurig verkracht en mishandeld. Daarna moest zij douchen en is haar vaginaal een bijtende vloeistof ingespoten om sporen te wissen. Zij is vervolgens half ontkleed en gehavend achtergelaten op een zandpad in Waalre.

Bijzonder vernederend en kwetsend
Bij verkrachting is het uitgangspunt voor de straf volgens de landelijke richtlijnen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar. Het hof vindt om verschillende redenen dat hier een zwaardere straf moet worden opgelegd, onder andere vanwege de mate, de aard en grofheid van het (seksuele) geweld tegen het jonge en ogenschijnlijk volstrekt willekeurig gekozen slachtoffer. Ook is de vrouw voorafgaand aan de verkrachtingen ontvoerd en erna gedumpt en aan haar lot overgelaten.

Volgens het hof heeft het bijzonder vernederende en kwetsende karakter van de verkrachtingen de persoonlijke integriteit van het slachtoffer in ernstige mate aangetast. In haar slachtofferverklaring bij het hof heeft de vrouw aangegeven dat het gebeurde vooral geestelijk veel leed heeft veroorzaakt en dat zij daar nog altijd last van heeft. Daarom vindt het hof een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar voor beide mannen passend.

Naast celstraf ook tbs en schadevergoeding
Aan de oudste verdachte legt het hof ook tbs met dwangverpleging op. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en daardoor een gevaar kan zijn voor anderen. De andere verdachte heeft niet meegewerkt aan het psychologisch onderzoek. Het hof legt aan hem geen tbs-maatregel op.

De mannen moeten het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 20.000 euro betalen, waarvan 15.000 euro voor de geleden immateriƫle schade.

Vonnis:
ECLI:NL:GHSHE:2017:2281

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT