04/06/2020 15:46

Man veroordeeld voor onder meer vrijheidsberoving schoonmoeder

De rechtbank veroordeelde een 24-jarige man tot een celstraf van 360 dagen, waarvan 225 voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan vrijheidsberoving, mishandeling, bedreiging en smaadschrift. Op 1 mei 2017 drong de man het huis van zijn schoonouders in Spijk binnen. Hij belette de schoonmoeder die woning te verlaten, mishandelde en bedreigde haar. Hierna verspreidde hij flyers waarin hij de schoonvader beschuldigde van seksueel misbruik van zijn dochter, de vriendin van de man.

De man verklaarde dat hij uit wanhoop handelde. Hij voelde zich machteloos en wilde de vader laten boeten voor het vermeende misbruik door de vader van het leven te beroven. Dit plan liet de man uiteindelijk varen.

Impact
Het delict had veel impact op de moeder, zowel psychisch als lichamelijk. Haar medische klachten zijn door de stress verergerd. De man schaadde bovendien door de flyer te verspreiden de eer en goede naam van de vader. De man mag dan uit vanuit wanhoop en zijn visie op de werkelijkheid hebben gehandeld, hij overschreed daar de grenzen van het betamelijke. De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij het recht in eigen hand wilde nemen.

Lagere straf
De officier van justitie eiste een celstraf van 36 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat de man zelf is teruggekomen op zijn plan om de vader te doden.
Gevangenisstraf met voorwaarden

Uit de rapportages bleek de man een persoonlijkheidsstoornis heeft. Daardoor werd in de rapportage geadviseerd om de man de feiten in verminderende mate toe te rekenen. De kans op herhaling wordt als laag ingeschat als de man wordt behandeld. Verder constateert de rechtbank dat de man al enige tijd in de gevangenis zit en dat er per 13 september 2017 een behandelplek voor de man beschikbaar is. De rechtbank vindt het van belang dat de behandeling op korte termijn begint. Kijkend naar de ernst van de feiten en de gevolgen die deze hebben gehad, vindt de rechtbank het passend dat het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf zal lopen tot 13 september. Daarnaast legt de rechtbank een aanzienlijke voorwaardelijke celstraf op, zodat de man zich zal houden aan de voorwaarden die aan de straf zijn verbonden.

Schadevergoeding
De man moet een schadevergoeding van 826 euro aan de moeder betalen. Tot slot moet hij de rechtsbijstandskosten van 100 euro die de moeder heeft gemaakt vergoeden.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT