14/11/2019 08:32

Doek valt voor motorclub Satudarah, rechter legt verbod op

Motorclub Satudarah, van oorsprong een Molukse motorclub, is verboden door de rechtbank in Amsterdam. Het is de tweede motorclub die in ons land wordt verboden. Vorig jaar was dit het geval voor Bandidos. De uitspraak is in zekere zin bijzonder omdat het in dit geval een belangrijk grondrecht, de vrijheid van vereniging, beperkt.

De rechtbank deelt de standpunten van het OM, die stelt dat de motorclub handelt in strijd met de openbare orde en een gewelddadig imago cultiveert dat wordt gebruikt voor afpersing en intimidatie. Als voorbeeld noemt ze veel elementen uit de docu One Blood over Satudarah. Die laten de cultuur van geweld zien. Ook wordt strafbaar handelen niet afgekeurd. Individuele leden van Satudarah worden met enige regelmaat aangehouden en ook veroordeeld vanwege bijvoorbeeld geweldpleging of wapenbezit.

Satudarah is niet alleen in Nederland verboden. In 2015 werd de club ook door de Duitse justitie verboden. Australië wil voorkomen dat Satudarah voet aan de grond krijgt en heeft de groepering aangemerkt als een criminele organisatie.

Vonnis: ECLI:NL:RBDHA:2018:7183

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT