24/05/2019 13:58

Stel met bijstand zet gratis tattoos en moet 50.000 euro uitkering terugbetalen

Een stel dat bij vrienden en bekenden gratis 20 amateurtatoeages heeft gezet moet 50.000 euro terugbetalen aan de gemeente. Dit is de conclusie van de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak die recentelijk werd gepubliceerd.

Sinds 2015 moeten bijstandsgerechtigden bij de gemeente alles melden – de zogenaamde inlichtingenverplichting – wat van invloed kan zijn op hun uitkering. Doen ze dat niet, dan plegen ze volgens de Participatiewet een strafbaar feit.

“De door betrokkene 1 gezette tatoeages zijn daarom van dien aard dat hij daarvoor geld had kunnen vragen. Anders dan betrokkenen hebben aangevoerd, heeft de rechtbank dan ook terecht het zetten van de ongeveer twintig tatoeages door betrokkene 1 gekwalificeerd als op geld waardeerbare activiteiten.”

Volgens vaste rechtspraak is het verrichten van op geld waardeerbare activiteiten een omstandigheid die voor het recht op bijstand van belang kan zijn, ongeacht de intentie waarmee die werkzaamheden worden verricht en ongeacht of uit die werkzaamheden daadwerkelijk inkomsten worden genoten. Van betekenis is in dit verband dat voor de verlening van bijstand niet alleen van belang is het inkomen waarover de betrokken persoon daadwerkelijk beschikt, maar ook het inkomen waarover hij redelijkerwijs kan beschikken.

Het schenden van de inlichtingenplicht kan dus worden gezien als een rechtsgrond voor het intrekken van de bijstandsuitkering, wanneer als gevolg daarvan niet kan worden vastgesteld of en, zo ja, in hoeverre de betrokken persoon verkeert in bijstandbehoevende omstandigheden.

Uitspraak: ECLI:NL:CRVB:2018:2384

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
CLOSE