01/06/2020 09:34

Vader veroordeeld voor onttrekken kinderen aan gezag

De rechtbank veroordeelde een 33-jarige man uit Arnhem voor het onttrekken van zijn 2 minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder en zijn vrouw. Hij kreeg een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 194 dagen voorwaardelijk, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

Roemenië
De man haalde zijn 2 kinderen van 5 en 7 jaar oud eerder van school op met als excuus dat ze naar de tandarts moesten, en nam vervolgens meerdere bussen en treinen in de richting van Roemenië. Hij is uiteindelijk 2 dagen later in Hongarije aangehouden. Tot kort voor zijn aanhouding heeft de man geen contact met zijn vrouw opgenomen.

Gezinsituatie
Het meenemen van zijn kinderen is niet alleen slecht voor de ontwikkeling van deze kinderen, maar heeft ook tot gevolg gehad dat hun moeder 2 dagen lang in onzekerheid heeft geleefd over waar haar kinderen zich bevonden. De rechtbank vindt dan ook dat voor het plegen van dit feit een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zoals voorgesteld door de officier van justitie, namelijk 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, als uitgangspunt passend is. Maar de rechtbank legt deze straf niet op. De rechtbank vindt namelijk dat deze gevangenisstraf de gezinssituatie van de man, zijn vrouw en hun kinderen negatief zal beïnvloeden. De 2 zijn weer samen sinds de vrijlating van de man eind 2016, en ze geven beiden aan het huwelijk in stand te willen laten. Er zijn sinds die tijd ook geen aanwijzingen van verstoringen in de relatie. De rechtbank gaat er dan ook van uit dat de man nog steeds serieus wil werken aan de verbetering van hun relatie. De rechtbank vindt dat een terugkeer naar de gevangenis dit proces negatief zal beïnvloeden.

Bijzondere voorwaarden
Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Dit zijn onder andere een meldplicht bij de reclassering en een behandelverplichting voor de relatieproblematiek, zodat zowel de man als het gezin de benodigde hulp krijgen.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT