02/06/2020 01:38

Politiek Café over de toekomst van de rechtspraak: de rechter als manager

Photo by Skitterphoto from Pexels
Photo by Skitterphoto from Pexels

De Nederlandse rechtspraak moet moderniseren, maar welke problemen hebben prioriteit en wat zijn de juiste oplossingen? Willen we dat de rechter ook manager wordt? Op dinsdag 11 juni bespreken we deze vragen tijdens het Politiek Café met Henk Naves, voorzitter Raad voor de rechtspraak en Chris van Dam, Tweede Kamerlid (CDA) en voormalig officier van justitie.

Nederlandse rechtspraak in zwaar weer
De Nederlandse rechtspraak staat nog steeds hoog op de internationale ranglijsten. Toch verkeert de rechtspraak al geruime tijd in zwaar weer. De rechtspraak moet in rap tempo moderniseren, maar kampt tegelijk met een tekort aan medewerkers en financiering. De oplossingen die de Raad voor de rechtspraak en het ministerie van Justitie en Veiligheid hiervoor aandragen, vallen niet in goede aarde bij veel rechters. Ook over de oorzaken van de problemen bij de rechtspraak verschillen de meningen flink.

In het Politiek Café op 11 juni bespreken we hoe de Nederlandse rechtspraak in rustiger vaarwater terechtkomt. Welke problemen zijn er? Wat zijn mogelijke oplossingen hiervoor? Welke belangen spelen er, in de politiek, in de organisatie van de rechtspraak en in de maatschappij? En vormen deze spanningen een bedreiging voor onze onafhankelijke rechtspraak, zoals een groep bezorgde rechters in 2018 schreef in een brandbrief aan de Tweede Kamer?

Sprekers

  • Henk Naves, voorzitter Raad voor de rechtspraak.
  • Chris van Dam, Tweede Kamerlid voor het CDA en woordvoerder Justitie en Veiligheid. Van Dam werkte vóór het Kamerlidmaatschap 12 jaar bij de politie en was 19 jaar officier van justitie.
  • Wieger Kop, voorzitter van de Stichting Jonge Balie Nederland, is deze avond de columnist.

Moderator van de avond is Victor Vlam.

Praktische informatie
Wanneer: dinsdag 11 juni 2019, 20.00-21.30 uur
Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem van ProDemos

Meer informatie: www.prodemos.nl/manager/

Democratie in Debat
Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT