16/10/2019 02:09

Vrijspraak voor man uit Apeldoorn in zaak om mensenhandel

De rechtbank spreekt een 48-jarige man uit Apeldoorn vrij van betrokkenheid bij mensenhandel en van het deelnemen aan een criminele organisatie. Hij is wel veroordeeld voor het samen met anderen plegen van schuldwitwassen. De rechtbank legt daarvoor een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur op.

De man was verdachte in een grootschalig onderzoek waarbij eerder door de rechtbank meerdere personen zijn veroordeeld voor onder meer mensenhandel, witwassen en het deelnemen aan een criminele organisatie. Uit het dossier blijkt dat de man niet schuldig is aan deelname aan een criminele organisatie en mensenhandel. De officier van justitie eiste vrijspraak op deze punten voor de man. De rechtbank gaat hierin mee.

Man veroordeeld voor witwassen
De rechtbank veroordeelt de man wel voor het samen met anderen plegen van schuldwitwassen. De man ondertekende een overeenkomst waarin stond dat hij geld uitleende. Van een echte geldlening was echter geen sprake. Die overeenkomst was alleen bedoeld om crimineel geld mee wit te wassen.

Bijdragen aan ondermijning
Door het handelen van de man kreeg het in de ‘onderwereld’ verdiende geld de schijn van legaliteit. Daarmee kon het geld in de ‘bovenwereld’ worden geïnvesteerd. De man heeft zo bijgedragen aan ondermijning van het financiële stelsel. Dat rekent de rechtbank de man aan.

Onzekerheid
De rechtbank legt de man geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. De man zat in een afhankelijke positie van degene die de valse overeenkomst misbruikten. De rechtbank houdt ook rekening met het tijdsverloop. Het strafbare feit is bijna 4 jaar geleden begaan. De man is tegelijk met de medeverdachten gedagvaard voor onder andere mensenhandel en het deelnemen aan een criminele organisatie. In 2017 al legde de rechtbank hoge straffen hiervoor op aan de medeverdachten. De man wordt van deze feiten vrijgesproken, maar de onzekerheid over zijn eigen zaak moet een zware last voor hem zijn geweest.

Bron: De Rechtspraak

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT