01/06/2020 10:55

Wet in de maak tegen huwelijkse gevangenschap

Het kabinet wil het makkelijker maken om een religieus huwelijk te ontbinden, ook als de echtgenoot niet wil meewerken. Een wetsvoorstel daarover ligt nu bij de Tweede Kamer. Volgens Femmes For Freedom is belang van deze wetgeving is groot: huwelijkse gevangenschap is in strijd met de fundamentele mensenrechten en geweld tegen vrouwen. Huwelijkse gevangenschap is een situatie waarin iemand tegen haar of zijn wil in een (religieus) huwelijk blijft, omdat het niet lukt om een ontbinding van dat huwelijk te krijgen. Deze huwelijkse gevangenschap komt vooral voor bij vrouwen in joods-orthodoxe en islamitische gemeenschappen.

De wet moet rechters de mogelijkheid geven om in één procedure zowel de echtscheiding als de ontbinding van het religieus huwelijk te regelen. Daarnaast worden beide echtgenoten ‘in beginsel verplicht’ om mee te werken aan de ontbinding.

Vaak blijven echtgenoten in de ogen van de religieuze (en sociale) gemeenschap waarin zij leven met elkaar gehuwd, ook als hun burgerlijk huwelijk is ontbonden. Dit kan gevolgen hebben voor hun mogelijkheden om bijvoorbeeld een nieuw huwelijk te sluiten of om naar het buitenland te reizen met kinderen of een nieuwe partner.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT