07/04/2020 20:33

Hoge Raad: geestelijken in gevangenis hebben verschoningsrecht

Geestelijken die in een gevangenis werken hoeven verklaringen van gedetineerden niet prijs te geven. Dat betekent dat zij mogen weigeren antwoord te geven op vragen van een rechter. Dat heeft de Hoge Raad eerder deze week bepaald. Het zogenoemde verschoningsrecht geldt ongeacht de stroming waartoe de geestelijk hulpverleners behoren.

De hoogste rechter van Nederland deed de uitspraak in een zaak over een moord in Axel in 2012, waarvoor twee mannen werden veroordeeld. De verdachte wordt ervan beschuldigd dat hij in de nacht van 23 oktober 2012 samen met een medeverdachte een bejaarde man van 86 jaar oud heeft opgewacht in een park in Axel waar de man zijn hond uitliet. De man werd daar ernstig mishandeld en is vervolgens in de kofferbak van zijn eigen auto gelegd. Onderweg zijn beide verdachten op verschillende plekken gestopt en is de man op zeer gewelddadige wijze mishandeld met het doel zijn pincode te verkrijgen.

De man met de hoogste straf ging in cassatie, omdat de medeverdachte tegen een humanistische en een boeddhistische geestelijk verzorger zou hebben gezegd dat hij alleen had gehandeld. De twee geestelijke verzorgers weigerden over de uitspraken van de medeverdachte voor de rechter te verklaren, en beriepen zich op hun verschoningsrecht. Terecht, aldus de Hoge Raad.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT