23/02/2020 20:38

Misbruikrapport Jehova’s Getuigen mag openbaar gemaakt worden

Rechtbank Utrecht heeft zojuist bepaald dat het wetenschappelijk misbruikrapport over de Jehova’s Getuigen openbaar gemaakt mag worden. Dit is de uitkomst van een kort geding dat gister heeft plaatsgevonden. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het kenniscentrum WODC en de Universiteit Utrecht naar aanleiding van een in de Tweede Kamer aangenomen motie, die opriep onderzoek te doen naar de omvang van het misbruikprobleem binnen de Jehovagemeenschap.

De Jehova’s Getuigen wilden het openbaar maken van het rapport tegenhouden vanwege de kans op “onherstelbare schade” voor de geloofsgemeenschap met ruim 30.000 leden. Uit het onderzoek zou blijken dat er nauwelijks iets gedaan werd met meldingen rondom seksueel misbruik en dat slachtoffers geen erkenning kregen voor hun leed.

De rechter stelt dat hij een verbod alleen gerechtvaardigd vindt als er bijzondere omstandigheden zijn. Dit rapport gaat over een breed gedeelde zorg en moet leiden tot politieke besluitvorming. Het rapport is daarom van groot belang voor de maatschappij.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n groot onderzoek is gedaan naar de cultuur binnen de Jehovagemeenschap.

Redactie

Redactie

Onze redactie houdt je dagelijks op de hoogte van actuele en relevante juridische ontwikkelingen, uitpraken en nieuws.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
SLUIT
SLUIT